Datum konání

27 / 07 / 2024 - Sobota 15:00

Místo konání

Klášterní zahrada

Festivalová zóna

Perkuse! – hudební workshop

Jde dynamický hudební workshop pod vedením Matěje Diviše a Antonínem Procházkou, který je zaměřený na hru na perkusní nástroje. Účastníci mají příležitost objevovat různé druhy perkusí. Workshop je veden zkušenými lektory, kteří nejen předvádějí techniky hry, ale také učí základy rytmu a koordinace.

Cílem workshopu je nejen rozvíjet hudební dovednosti, ale také podporovat týmovou spolupráci a kreativitu. Bez ohledu na úroveň hudební zkušenosti si účastníci mohou užít radost ze společného vytváření hudby a objevit terapeutické účinky rytmu.

Matěj Diviš a Antonín Procházka jsou hráči na bicí nástroje pohybující se ve velmi širokém spektru projektů a uskupení. Účinkují v symfonických orchestrech (ČF, FOK, SOČR, ND), komorních ansámblech soudobé hudby (Berg, PMP), indie-popových kapelách i uskupeních zabývajících se volnou improvizací. Jejich společné duo vzniklo při studiích na pražské HAMU. Hlavní impulz ke společné tvorbě přišel paradoxně během první pandemické vlny. Nemožnost cvičit a pořádat koncerty na klasické, grandiózní nástroje, jak byli doposud zvyklí, je přivedlo k objevování jiné tváře bicích nástrojů – té minimalistické, kontemplativní či přímo terapeutické. 

Po domácích pokusech z karantény se Diviš s Procházkou rozhodli rozvíjet tento přístup ke hře na akademické půdě. V září 2020 jejich společná práce vyústila v unikátní projekt V zahradě, kdy opustili koncertní sál, své kompozice ušili na míru Meditační zahradě HAMU. Od té doby představují bicí nástroje v dalších nezvyklých polohách, přinášejí je na zajímavá místa a představují je v kontextu, který věří, že se může posluchače dotknout ještě jiným způsobem než při tradičním koncertu. Kromě společných koncertů na sebe v poslední době upozorňují svou skladatelskou činností. Jejich kompozice zazněly v Sále Martinů, v pražském CAMPu u příležitosti slavnostního vyhlášení architektonické soutěže o novou budovu Vltavské filharmonie nebo v Sukově síni Rudolfina v rámci koncertu komorního cyklu České filharmonie.

Klášterní zahrada

Klášterní zahrada bude letos útočištěm Festivalové zóny pro širokou veřejnost.

Perkuse! – hudební workshop

Generální partner

Hlavní partneři

Oficiální partneři

Festival se koná za laskavé podpory

Oficiální restaurace